30 september 2015

Tijdens het droogval weekend van 26 september trok Tornado Yachting in Makkum weer vele Wad liefhebbers en Delphia eigenaren naar Makkum.

Op vrijdagavond verzamelde er 15 Delphia’s en 70 opvarende en werd er tijdens de theorieavond een berekening gemaakt voor de vertrektijd van de volgende dag. Verschillende theorieën werden er geopperd en brugtijden bij Kornwerderzand werden verschillend geïnterpreteerd. “Gezien de werkzaamheden aan de brug hebben wij afgelopen jaar wel een uur moeten wachten, dus laten we op tijd vertrekken” riep er iemand. Ofwel op zaterdagochtend (ruim op tijd) vertrokken de kielmidzwaardschepen en kozen koers richting Waddenzee, “15 Delphia’s in de sluis is een mooi gezicht” zo vertelde Jurre Jan Muurling, eigenaar van Tornado Yachting. Om 11.00 uur lieten de eerste schepen zich vast varen aan de rand van het Verversgat waarna alle ander schepen volgden. Nadat je voelt dat het schip vast komt te liggen is het alleen nog maar een kwestie van wachten. Met uitzicht op het prachtige Wad is wachten hier totaal geen straf… Je ziet het water zakken, eerst op de waterlijn daarna zie je de boegschroeftunnel vrij komen. Op dat moment liepen de eerste fanatiekelingen al door het water, broekspijpen omhoog en even een rondje om je boot heen lopen. “het is toch fantastisch om zo om je boot heen te kunnen lopen” verteld een van de deelnemers. Kinderen zijn aan het krabbetjes vangen en anderen staan te genieten van het weidse uitzicht op het Wad. Terwijl we zo rondlopen beseffen we in eens dat het water wel heel snel gezakt is en staan de schepen bijna droog. Tafels worden op het strand gezet en de lunch wordt opgediend, met een groep van 70 mensen is dat toch wel heel bijzonder zo op het strand tussen de Delphia’s. Er worden oesters en kokkels gezocht, liefhebbers laten zien hoe de oesters en kokkels kunt bereiden. Na de lunch wandelen vele een rondje over de plaat, mensen gaan buurten bij andere Delphia eigenaren. “gaaf om zo de verschillende modellen te kunnen bekijken” zegt een Delphia eigenaar. Op een gegeven moment merken we dat het water terug komt, niet eens doordat we dat echt zagen dat het water terug kwam maar het geluid. Het gekabbel van kleine golfjes waren de aankondiging van het water. Zo mooi om in die stilte ineens het water weer terug te horen komen. Binnen enkele ogenblikken zien we het water het strand weer op komen en kiest ieder weer z’n eigen schip. Binnen twee uur is iedereen weer los en zeilen we terug naar de haven van Tornado Yachting in Makkum. Bij aankomst staat de barbecue al aan en hebben de koks al heerlijke stukken vlees en vis gebakken. In de verwarmde tent praat iedereen na over de geweldige ervaring die we die dag gehad hebben.

Tornado Yachting organiseert ieder jaar dit evenement. Lijkt u het een leuke ervaring, meld u dan nu alvast aan en Tornado Yachting houdt u op de hoogte van het volgende evenement..