8 april 2020

Kan ik nog het water op gezien het coronavirus?

Aan het begin van het watersportseizoen staat iedereen weer te trappelen om het water op te gaan. Maar kan dat nog gezien het coronavirus?

In Nederland is het nog toegestaan om naar buiten te gaan en je te begeven in de natuur. Houd hierbij wel rekening met de richtlijnen van het RIVM. Nu we zoveel mogelijk binnen zitten en ons houden aan de social distancing is het volgens Longarts bij het Rotterdamse Erasmus MC, Menno van der Eerden, ook goed om af en toe naar buiten te gaan om een frisse neus te halen. En waar kan dat beter dan op het water? Welkom op het water geeft je tips om ook in tijden van het coronavirus te genieten van de buitenlucht.

1. Houd gepaste afstand

Veel watersporten kun je goed alleen doen of waar mogelijk op afstand van elkaar. Zo sta je alleen op een surfboard, supboard en kun je ook prima alleen in een kano. Natuurlijk kun je dit soort activiteiten ook samen doen, maar zorg er ook op het water voor dat je 1,5e meter afstand houdt. Dit geldt ook voor een motorboot of zeilboot. Vaar bij voorkeur met huisgenoten en houd rekening met de grootte van de boot en de hoeveelheid mensen die mee aan boord gaan.

Vermijd drukke plekken waar veel mensen tegelijk op of afstappen van hun boot of plank. Dit om de verspreiding van het virus te beperken.

2. Hou je rustig op het water

Ga vooral het water op, maar hou het lekker ontspannen. Het is nooit de bedoeling dat er ongelukken gebeuren, maar in deze tijd al helemaal niet. De ziekenhuizen hebben het al druk genoeg met het coronavirus.

3. Ga op de fiets of de auto naar het water

Niet iedereen woont direct naast het water. Probeer daarom zoveel mogelijk de fiets of de auto te gebruiken, zodat je verspreiding in het openbaar vervoer tegengaat.

4. Neem je eigen eten en drinken mee

Restaurants en cafés zijn door het coronavirus gesloten. Zorg er dus voor dat je zelf voldoende eten en drinken bij je hebt.

5. Gebruik je gezonde verstand

Naar buiten gaan kan geen kwaad, mits je rekening houdt met de richtlijnen van het RIVM. Neem zelf verantwoordelijkheid en hou de updates van het RIVM in de gaten.

Let op: Diverse regionale vaarwegbeheerders nemen maatregelen vanwege het Corona virus. Actuele berichten staan op de berichtenpagina van www.vaarweginformatie.nl

Check voordat je gaat ook in je eigen gemeente of jachthavens, stranden, campings etc. nog open zijn. Gemeentes hebben de bevoegdheid om deze te sluiten mocht men zich niet houden aan de regels van het RIVM. Wees hier alert op. Ga lekker het water op, haal een frisse neus, maar vergeet niet om 1,5m afstand te houden en niet met groepen bij elkaar te komen.